Γενικά

Γενικά.

Τα Σ.Μ.Ν. (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα) είναι ασθένειες που προκαλούνται από παθογόνους,. ιούς, μικρόβια, παράσιτα, μύκητες . και μεταδίδονται από άτομο σε άτομο με τη σεξουαλική επαφή. Μπορεί να δημιουργήσουν πόνο, ερεθισμό, προβλήματα στη συνουσία, υπογονιμότητα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι επικίνδυνα για τη ζωή (HIV). Περισσότερες από είκοσι τέτοιες ασθένειες είναι σήμερα γνωστές.

Επιπτώσεις.

Τα Σ.Μ.Ν. είναι πιο συχνά στους ενεργούς σεξουαλικά εφήβους και νέους ενήλικες . Ειδικά αυτούς με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους και σε ζευγάρια που κατά την συνουσία δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό. Τα τελευταία χρόνια, με την ενημέρωση για το AIDS, η ασφαλής ερωτική επαφή, έχει γίνει συνήθεια σε πολλούς, έτσι, αν και έχουν αυξηθεί οι σχέσεις, δεν παρατηρούμε ανάλογη αύξηση αυτών των παθήσεων.

Χαρακτηριστικά

Τα περισσότερα Σ.Μ.Ν. δεν προκαλούν συμπτώματα ή είναι τόσο ήπια που περνούν απαρατήρητα. Έτσι οι μολυσμένοι φορείς διακινούν την ασθένεια σε άλλους για ημέρες, μήνες ή και χρόνια.

Επίμονη μόλυνση

Το παθογόνο αποφεύγει την ανίχνευση από το ανοσοποιητικό σύστημα και παραμένει ανενεργό, μη προκαλώντας καμιά προφανή ασθένεια. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται «λανθάνουσα κατάσταση» . Πολλές φορές όμως το μικρόβιο βγαίνει από την λανθάνουσα κατάσταση και μολύνει όλο και περισσότερα κύτταρα του οργανισμού. Τις περισσότερες φορές αυτή η επανενεργοποίηση δυστυχώς δεν έχει συμπτώματα όπως χλαμύδια, HIV (AIDS), ενώ σε άλλες η επανενεργοποίηση έχει εμφανή συμπτώματα όπως π.χ. HSV (έρπης).

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές των Σ.Μ.Ν. περιλαμβάνουν:

 • Πυελική φλεγμονή.
 • Τραχηλίτιδα
 • Ουρηθρίτιδα
 • Προστατίτιδα
 • Μείωση της γονιμότητας και ανά παραγωγικά προβλήματα

Τα νήπια, που έχει μολυνθεί η μητέρα τους μπορεί να παρουσιάσουν:.

 • Τύφλωση
 • Νευρολογικά προβλήματα
 • Θνησιγένεια

Άτομα που παρουσιάζουν Σ.Μ.Ν. έχουν περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από HIV (Aids).

Θεραπεία

Τα Σ.Μ.Ν. που προέρχονται από ιούς δεν μπορούν να θεραπευτούν άμεσα όπως HSV, HPV, HIV. Μπορούμε με φάρμακα να ρυθμίσουμε τα συμπτώματά τους.

Τα Σ.Μ.Ν. που προέρχονται από βακτήρια όπως βλεννόρροια, χλαμύδια κ.α, μπορούν να θεραπευτούν με αντιβιοτικά αποτελεσματικά.

Οι Σ.Μ.Ν. που προέρχονται από μύκητες, παράσιτα, πρωτόζωα, μπορούν να θεραπευτούν πλήρως με φάρμακα.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία αυξάνει τις πιθανότητες για θεραπεία.

Πρόληψη

Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να αποφευχθεί ένα Σ.Μ.Ν. είναι οι μονογαμικές επαφές με άτομο που δεν έχει μολυνθεί. Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε μόνο με εξετάσεις και όχι από το ιστορικό. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε τη μετάδοση των Σ.Μ.Ν. Ο κίνδυνος για μετάδοση μειώνεται εντυπωσιακά και εξαφανίζεται, όταν χρησιμοποιούμε ασφαλέστερες μεθόδους, όπως το προφυλακτικό

Πρέπει να αποφεύγουμε.

Συνεύρεση με πολλούς συντρόφους, χωρίς προφυλάξεις και

Επαφές, με άτομα που φέρουν αμυχές, τραύματα, δύσοσμα υγρά.

Ενδιαφέροντα θέματα

δείτε περισσότερα
 • Γενικά

  Τέστ παπ

  Πρέπει να γίνεται μια φορά το χρόνο μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Είναι ο μόνος τρόπος να ελεγχθούν πρώιμες αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο.