Καλοκαιρινές Μολύνσεις

Καλοκαιρινές Μολύνσεις

Το καλοκαίρι οι μολύνσεις είναι πολύ πιο συχνές λόγω αύξησης της θερμοκρασίας στην περιοχή του κόλπου και αυξημένης εφίδρωσης.

Οι καλοκαιρινές μολύνσεις μπορεί να είναι επαναλαμβανόμενες ή επίμονες. Δεν είναι ασυνήθιστο να βιώνετε αυτό το πρόβλημα γύρω από την περίοδο σας και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η σύσταση των υγρών του κόλπου καθώς και το ph αλλάζει σε αυτή την χρονική περίοδο, και αυτό συμβάλει στην αύξηση των μολύνσεων.

Για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα να δημιουργηθεί μια μόλυνση από τους ήδη υπάρχοντες μύκητες ή μικρόβια του κόλπου ή να επιδεινωθεί μια υπάρχουσα μόλυνση, θα

πρέπει να αποφεύγετε:

 • τα στενά ρούχα ή εσώρουχα που δημιουργούν ερεθισμό και αύξηση εκκρίσεων
 • τα συνθετικά ρούχα και εσώρουχα
 • τα αρωματικά σαπούνια
 • τα απορρυπαντικά πλυντηρίου
 • τα κολπικά αντισυλληπτικά
 • τα έλαια μπάνιου
 • τα αρωματισμένα ή χρωματισμένα χαρτιά υγείας
 • τα σπα και τις πισίνες

Γυναίκες με ζαχαρώδη διαβήτη ή με ανοσοανεπάρκεια (HIV) έχουν αυξημένες πιθανότητες για τη δημιουργία μολύνσεων από σαπρόφυτα (ήδη υπάρχοντα μικρόβια που σε κανονικές συνθήκες δεν δημιουργούν μόλυνση) και μύκητες. Επίσης ένα ποσοστό 25% με 70% παρουσιάζει κολπικούς μύκητες μετά την λήψη αντιβιοτικών. Γι αυτό οι ασθενείς πρέπει να είναι ενήμεροι για την πιθανότητα να αναπτύξουν μύκητες μετά την χρήση αντιβιοτικών.

Οι επαναλαμβανόμενες μολύνσεις πρέπει να αξιολογούνται σωστά για να μπορεί να επιβεβαιωθεί η αιτία της μόλυνσης. Οι καλλιέργειες είναι χρήσιμες στο να καθοριστεί αρχικά αν όντως υπάρχει μια μόλυνση, και αν αυτή η μόλυνση προέρχεται από μύκητες, σαπρόφυτα ή ένα δύσκολο μικρόβιο προς αντιμετώπιση. Οι επαναλαμβανόμενες καλλιέργειες με θετικά αποτελέσματα προς την ύπαρξη μύκητα δείχνουν μια νέα μόλυνση και όχι μια αντίσταση ενός υπάρχων. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να εξετασθεί η αιτία της νέας μόλυνσης (για παράδειγμα, μια νέα μόλυνση από σεξουαλική επαφή, λήψη αντιβιοτικών, έντονη σωματική άσκηση).

Τα κολπικά υπόθετα Ketoconazole και fluconazole είναι αποτελεσματικά στην θεραπεία των ανθεκτικών και επαναλαμβανόμενων μολύνσεων από μύκητες. Η αποτελεσματικότητα τους οφείλεται στην εξουδετέρωση των πρωταρχικών πηγών του μύκητα που μπορούν να διαδώσουν την μόλυνση..

Η θεραπεία των συντρόφων δεν είναι απαραίτητη εκτός εάν έχει συμπτώματα μόλυνση. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ύπαρξη μύκητα στον άνδρα μπορεί να αποτελεί πηγή νέας μόλυνσης για τη γυναίκα

Ενδιαφέροντα θέματα

δείτε περισσότερα
 • Καλοκαιρινές Μολύνσεις

  Τέστ παπ

  Πρέπει να γίνεται μια φορά το χρόνο μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Είναι ο μόνος τρόπος να ελεγχθούν πρώιμες αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο.